عملکرد شیر سیستم خشک

زمان تقریبی مطالعه این مقاله : 5 دقیقه
4.5
(31)

از این سیستم در مکانهایی که امکان یخ زدن آب و درجه حرارت کمتر از 4 درجه سانتیگراد باشد مانند ( پارکینگ ها ) استفاده می کنیم.

تجهیزات کنترلی و همچنین شیر خشک Dry pipe valve  باید در مکان گرم قرار گیرند.

نکات مهم :

با توجه به تاخیر آب در سیستم خشک  میبایست موارد زیر در نظر گرفته شوند:

1- ازسیستم تر استفاده کنیم.

2- در صورت استفاده از سیستم خشک ناحیه طراحی “Design Arae  ” را بین 20 تا 30 % نسبت به سیستم تر افزایش دهیم

3- مطابق NFPA 13   نمی توان از شبکه توزیع GRID “ استفاده کرد و بایستی از شبکه لوپ “ LOOP” و یا درختی “ TREE”  استفاده کرد.

4- مطابق NFPA 13  برای شیر کنترل جریان نمی توان از نوع VANE TYPE  استفاده کنیم. به دلیل اینکه در صورت باز شدن شیر اصلی ، آب با فشار بالایی وارد خط رایزر شده و احتمال آسیب زدن وجود خواهد داشت.

عملکرد شیر خشک :

عملکرد شیر بر اثر اختلاف فشار در داخل شیر که فشار کمتر در سمت بالا ی شیر(هوا)  و فشار  بیشتر در سمت پایین ( آب) وجود دارد. دلیل آن نیز سطح مقطع بزرگتر در قسمت بالایی شیر میباشد.

در زمانی که سیستم در حال کار می باشد در قسمت هوا فشار در حدود psi  40 و در قسمت آب فشاری برابر Psi  120 خواهیم داشت.

در زمانی که حریق رخ می دهد سبب خواهد شد که اسپرینکلر بالب آن شکسته و موجب خواهد شد که هوا از داخل لوله ها تخلیه شده و فشار هوا افت پیدا خواهد کرد.

با تخلیه هوا و کاهش فشار زبانه شیر Clapper  قادر به بسته شدن را نداشته و در این لحظه فشار آب موجب باز شدن زبانه شیر خواهد شد ، و آب به سمت حریق حرکت میکند.

نسبت فشار هوا به آب معمولا 5.5 به 1 میباشد.

پس از باز شدن کلپر آب بایستی کمتر از  ”  60 ثانیه  ” به محل مورد نظر رسیده و کمی آب وارد خط آلارم شود و سویچ جریان را با فشار  6 PSI   فعال کند.

همزمان آب از فضایی میان دو فضایی آبندی ( سیت ) که در زیر زبانه هست عبور کرده که به این فضا ( محفظه میانی ) Intermediate Chamber  گفته می شود.

زمانی که آب از محفظه میانی عبور می کند،در قسمت پشت شیر، به سمت سویچ  فشار Water Flow Pressure Switch   حرکت می کند.

این سویچ فشار برای فعال کردن هشدار دهنده سمعی و بصری نصب می شود  و همزمان که فشار را حس می کند آژیر بصدا در می آید. سایر قسمت ها مانند گیج ، شیر تخلیه روی شیر وجود دارند تا عملکرد شیر را کنترل نمایند.

برای تامین فشار لازم  می بایست از کمپرسور هوا و یا کپسول نیتروژن استفاده کرد.  تا این امکان وجود داشته باشد مقداری آب روی زبانه Clapper   نگه داشته شود، که به این آب “” پرایمینگ “” گفته میشود.

مطابق تصویر زیر یک قیف ( پرایمینگ)  در کنار شیر وجود دارد و از آن برای پر کردن آب درون شیر تا سطح مورد نظر استفاده می شود.

شیر دیگری در پشت شیر خشک وجود دارد تا از سطح درست “” پرکن “” مطمن شویم. در انتها ، از یک شیر برای تخلیه آب سیستم  استفاده می شود.

یک سویچ فشار علاوه بر آب برای هوا وجود دارد که تا رمانی که سیستم دچار نشتی شد اوپراتور را آگاه کند.

همچنین یک قطعه بنام Accelerator   بنام “” تجهیز سریع باز شونده”” داشته که انرژی هوا در داخل لوله ها را در خود نگه می دارد. و با افت فشار در اثر باز شدن اسپرینکلرها هوای داخل خط لوله ها “” فعال “” شده و سبب تخلیه سریع هوا شده تا شیر سریعتر باز شده و آب را به سمت حریق هدایت نماید.

کلید عملکرد سیستم خشک فشار هوا نسبت به فشار بیشتر آب در “” بسته نگه داشتن زبانه شیر “” خواهد بود .

و هر زمان که فشار هوا افت کرد دریچه باز شده و آب را به سمت حریق هدایت کرده و آژیر بصدا در می آورد.

نکته ای در خصوص تنظیم مساحت ناحیه طراحی این است که برای بالا بردن عملکرد سیستم تغییراتی بر روی ” مساحت طراحی ” از منحنی مساحت چگالی خواهیم داد.

در این نوع سیستم مساحت انتخاب شده از منحنی مساحت – چگالی می توان به مقدار 30 % افزایش دهیم ، تا مقدار تاخیر زمانی به دلیل ورود آب به سیستم جبران گردد.

برای مثال اگر در محیط خطر معمولی گروه 2 که مساحت آن 1500 فوت مربع است به صورت زیر به 1950 فوت مربع افزایش میبابد.

 

در آخر مطابق شکل زیر اجزا سیستم خشک را نشان خواهیم داد:

1- شیر اصلی

2- آب مورد نیاز  Priming Water

3- هوای فشرده یا نیتروژن

4- خط تخلیه فرعی

5- خط آلارم

6-هشدار دهنده

7- خط تامین هوای فشرده یا نیتروژن

این مقاله چقدر براتون مفید بود؟

Alimohamad Akhavan: لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است،