پوشش مقاوم به حریق چیست و چگونه اجرا می شود؟

زمان تقریبی مطالعه این مقاله : 5 دقیقه
0
(0)

پوشش مقاوم به حریق، یک روش است که توسط سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی تأیید شده است و برای جلوگیری از گسترش حریق در ساختمان‌ها استفاده می‌شود. برای اخذ پایان‌نامه ساختمان، اجرای درست این پوشش ضروری است. این مقاله توسط شرکت ابرگان سازه تهیه شده و به معرفی انواع پوشش‌های ضد حریق، نحوه اجرا، الزامات، استانداردها و روش محاسبه آن می‌پردازد. در این مقاله با استفاده از تجربه‌های سال‌ها و تجهیزات مدرن، روش‌های به‌روز و استانداردهای جهانی در این زمینه مورد بررسی قرار می‌گیرد.

پوشش مقاوم به حریق چیست؟

پوشش مقاوم به حریق، یک جنس یا ماده است که روی مواد مختلف مانند فلزات و سایر موادی که در ساختمان‌ها استفاده می‌شوند، پاشیده می‌شود. هدف از این کار، جلوگیری از سوختن این مواد در صورت وقوع آتش‌سوزی است. مثلاً، وقتی که یک ساختمان آتش می‌گیرد، این پوشش می‌تواند از آتش‌سوزی سریع‌تر فلزات را جلوگیری کند و زمان تخریب ساختمان را به تعویق بیاندازد. استفاده از پوشش ضد حریق در ساختمان‌های فلزی بسیار رایج است، زیرا فلزات به سرعت داغ می‌شوند و پوشش ضد حریق می‌تواند این فرایند را کنترل کند و از آسیب دیدن آنها جلوگیری کند.

چه ماده‌ای باعث خاصیت ضد حریق می‌شود؟

در پوشش‌های مقاوم به حریق، موادی مانند مواد معدنی و پلیمری استفاده می‌شود. برای پوشش‌هایی که بر روی سازه‌های فلزی استفاده می‌شوند، از ماده‌ای به نام ورمیکولیت استفاده می‌کنند. همچنین، برخی از پوشش‌های ضد حریق شامل موادی مانند بور، فسفر، نانوذرات و مواد ضد اشعه فرابنفش هستند. این پوشش‌ها می‌توانند در مواقع آتش‌سوزی به خوبی عمل کنند.

همه چیز درباره نحوه و مراحل اجرای پوشش مقاوم به حریق

ورمیکولیت اولین بار در معادن اتریش کشف شد. این کانی یک نوع ماده ضد حریق است و در پوشش‌های ضد حریق استفاده می‌شود. اما چگونه این ماده تیغه‌های فولادی را ضد حریق می‌کند؟

برای ساخت پوشش‌های ضد حریق، یک تیم متخصص از محققین مواد مختلف را با هم ترکیب می‌کنند. سپس این مواد به همراه آب مخلوط می‌شوند و به تعداد لازم روی سطوح مختلف، از جمله تیغه‌های فولادی، پاشیده می‌شوند. در نهایت، تیغه‌های فولادی با این مواد پوشیده می‌شوند تا در برابر حرارت مستقیم مقاوم باشند.

نکاتی مهم که درباره پاشش مواد ضد حریق باید بدانید

در فرایند ایمنی ساختمان، همه مراحل کار باید با کیفیت بالا انجام شوند. اگر این اتفاق نیفتد، ممکن است مراحل دیگر به خطر بیافتند. بنابراین، در این بخش، ما قصد داریم نکات مهمی را در مورد پاشش مواد ضد حریق مورد بحث و بررسی قرار دهیم.

لیستی از نکات مهم پاشش مواد مقاوم به حریق

• ابتدا باید مواد ضد حریق را روی سقف پاشید.

• سطوح تیغه‌های فولادی نباید کثیف یا آلوده به هیچ ماده‌ای مثل روغن، گریس، گرد و غبار باشند.

• بتن‌های اضافه باید جمع‌آوری و برداشته شوند.

• سطوحی که نیاز به پوشش ندارند، می‌توانند با پوشش‌های موقتی پوشیده شوند.

• سطح زمین باید تمیز و بدون هیچ موانعی باشد.

• ساختار اسکلت ساختمان باید یکبار با دستگاهی به نام واترجت برای شستن از گرد و غبار پاک شود.

ممکنه بپرسین که بعد از پاشش مواد ضد حریق چه کارهایی باید انجام داد؟ در بخش بعدی ما قصد داریم به طور کامل درباره اقداماتی که باید بعد از پاشش انجام بشه با شما صحبت کنیم.

 

معرفی اقدامات لازم پس از ایمنی سازی ساختمان

  1. باید اطمینان حاصل کنیم که پوشش ضد حریق کاملاً خشک شود بعد از اجرا.
  2. پس از اجرا، باید ساختمان را در برابر عوامل ضررآوری مانند باران محافظت کنیم.
  3. هیچ کار ماله‌کشی نباید تا زمانی که پوشش کاملاً خشک نشده باشد انجام نشود.
  4. ماله‌کشی بر روی تیغه‌ها ممکن است به شرطی که ضخامت پوشش کاهش نیابد انجام شود.
  5. باید یک سیستم تهویه مناسب برای محیط‌های داخلی در نظر گرفته شود.

معرفی انواع فایرپروف ها و نحوه اجرای آن ها

اگر مواد پوشش ضد حریق از جنس گچ باشند، آنها با روش پاشش بر روی سازه‌های فلزی اسپری می‌شوند. در زیر لیستی از انواع پوشش‌های ضد حریق را مشاهده می‌کنید.

لیستی از انواع دسته بندی های پوشش مقاوم به حریق:

در کل، پوشش‌های مقاوم به حریق به دو دسته تقسیم می‌شوند: مواد پایه معدنی و مواد غیرمعدنی. در زیر، معرفی و تفکیک این دو دسته را مشاهده می‌کنید.

پوشش ضد حریق پایه معدنی:

  1. پوشش مقاوم به حریق بر پایه گچ: این پوشش قابل پاشش بر روی سازه‌های فلزی است.
  2. پوشش مقاوم به حریق بر پایه سیمان: این نوع پوشش نیز بر روی سازه‌های فلزی قابل پاشش است.
  3. پوشش مقاوم به حریق بر پایه فسفر: این پوشش دارای غلظت بالاست و برای پاشش بر روی سازه‌های چوبی مناسب است.

پوشش ضد حریق غیر معدنی:

  1. رنگ‌های مقاوم به حریق: این نوع پوشش، لایه‌ای نازک دارد که مناسب برای پاشش بر روی سازه‌های فلزی و غیر فلزی است.
  2. پوشش مقاوم به حریق نانوکامپوزیت: این نوع پوشش قیمت بالایی دارد و برای محیط‌هایی که اجرای پوشش سخت است مناسب است.
  3. پوشش مقاوم بهحریق ژل سل: این پوشش برای پاشش بر روی سازه‌های چوبی مناسب است.
  4. بردهای مقاوم به حریق: این بردها شباهت زیادی به داکت‌های کابل برق دارند و در ایران معمولاً استفاده نمی‌شوند.

معرفی تجهیزات لازم برای اجرای پوشش مقاوم به حریق

برای اجرای بهتر پوشش مقاوم به حریق، استفاده از تجهیزات مختلف و مناسب بسیار اهمیت دارد. در زیر لیستی از انواع این تجهیزات را مشاهده می‌کنید:

  1. تجهیزات مکانیکی: این تجهیزات شامل ابزارها و وسایلی هستند که با استفاده از قدرت مکانیکی کار می‌کنند، مانند ابزارهای دستی و ماشین‌آلات مکانیکی.
  2. تجهیزات الکتریکی: این تجهیزات برای اجرای پوشش ضد حریق با استفاده از برق استفاده می‌شوند، مانند دستگاه‌های الکتریکی و سیستم‌های کنترلی.
  3. تجهیزات پنوماتیکی: این تجهیزات از هوا یا گازهای فشرده برای انجام عملیات مختلف استفاده می‌کنند، مانند کامپرسورها و ابزارهای پنوماتیکی.
  4. تجهیزات هیدرولیکی: این تجهیزات از قدرت هیدرولیکی برای انجام عملیات مختلف استفاده می‌کنند، مانند پمپ‌ها و دستگاه‌های هیدرولیکی.

استفاده از تجهیزات مناسب و به روز برای اجرای پوشش ضد حریق می‌تواند به بهبود کیفیت و اثربخشی این فرآیند کمک کند.

آشنایی با معایب عایق کردن تیغه های ساختمانی

در کل، اجرای پوشش مقاوم به حریق معایب خاصی ندارد، اما قبل از شروع کار باید به دو مورد، یعنی هزینه و زمان، توجه کنید. یکی از مشکلات اصلی اجرای این پوشش‌ها، زمان زیادی است که برای انجام آن صرف می‌شود.

اجرای پوشش مقاوم به حریق یکی از کارهای مهم و ضروری در ایمن سازی ساختمان‌هایی است که از فلز ساخته شده‌اند. این پوشش‌ها روی ستون‌ها، تیرها و دیگر بخش‌های فلزی ساختمان نصب می‌شوند. هدف این کار افزایش مقاومت ساختمان در برابر حرارت زیادی که از آتش سوزی بوجود می‌آید، است. با نصب این پوشش‌ها، ساختمان مقاوم‌تر می‌شود و احتمال ریزش آن در صورت وقوع حریق کاهش می‌یابد. حجم، ضخامت و روش اجرای این پوشش‌ها باید طبق استانداردهای مشخص صورت بگیرد تا ایمنی ساختمان به حد مطلوبی افزایش یابد.

 

 

این مقاله چقدر براتون مفید بود؟

دسته بندی مقاله
محمد صمدی: