سیستم تهویه هوا چگونه کار می کند؟

زمان تقریبی مطالعه این مقاله : 10 دقیقه
()

سیستم تهویه هوا یکی از مهم‌ترین وسایل برای ایجاد هوای دلپذیر در خانه‌ها و سالن‌های صنعتی است. بدون داشتن یک سیستم تهویه مناسب، کارها عملاً متوقف می‌شوند. به همین دلیل، ما محتوایی آماده کرده‌ایم تا شما را با انواع سیستم‌های تهویه مطبوع آشنا کنیم. در این مطلب، بهترین نوع سیستم تهویه را معرفی می‌کنیم و نکاتی که هنگام خرید این سیستم باید در نظر بگیرید را توضیح می‌دهیم. بعد از خواندن این مطلب، می‌توانید بهترین سیستم تهویه مطبوع را برای نیازهای خود انتخاب کنید.

تهویه مطبوع یعنی چه؟

همانطور که خواندید، سیستم تهویه مطبوع وظیفه دارد شرایط هوای محل مورد نظر را بهینه کند. این سیستم باید هوای محیط را بهداشتی کرده و دما و رطوبت را به سطح مطلوب برساند. با نصب یک تهویه مطبوع، شرایط هوا به صورت خودکار ثابت یا تغییر می‌کند. به طور کلی، دمای 22 درجه سانتی‌گراد و رطوبت 50 درصد برای محیط زندگی انسان مطلوب است. البته، این مقدارها ممکن است بسته به نوع کار و شرایط محیط صنعتی متفاوت باشد.

سیستم

هدف از تعبیه یک سیستم تهویه هوا چیست؟

هدف از نصب یک سیستم تهویه هوا کاملاً واضح است. برای اینکه هوای یک محیط پاک و سالم باشد، به یک سیستم تهویه مناسب نیاز داریم. در محیط‌های صنعتی و تولیدی، برای کنترل سرعت وزش هوا و میزان رطوبت و دی‌اکسید کربن، وجود یک سیستم تهویه مطبوع ضروری است.

همچنین برای ایجاد سرمایش و گرمایش و کنترل دما در هر شرایط آب و هوایی، باید یک سیستم تهویه مناسب نصب شود. علاوه بر این، برای ضدعفونی، از بین بردن بو، باکتری و ایزوله کردن محیط‌های صنعتی و پزشکی نیز به یک سیستم تهویه مطبوع نیاز داریم. این‌ها اهداف اصلی نصب یک سیستم تهویه هوا هستند که بسته به شرایط اقلیمی و محیطی، باید مناسب‌ترین نوع آن انتخاب شود.

آشنایی با انواع سیستم تهویه هوا

با پیشرفت تکنولوژی، سیستم‌های تهویه هوای پیشرفته‌تری وارد بازار شده‌اند. اما انتخاب مناسب‌ترین سیستم برای محیط مورد نظر می‌تواند چالش‌برانگیز باشد. به طور کلی، سیستم‌های تهویه مطبوع از نظر نوع مولد به سه دسته تقسیم می‌شوند و هر کدام از این دسته‌ها شامل زیرمجموعه‌های مختلفی هستند که در ادامه به معرفی آن‌ها خواهیم پرداخت:

  • تهویه مطبوع زمستانی یا سیستم تک فصلی گرم کننده (Heating System)
  • تهویه مطبوع تابستانی یا سیستم تک فصلی سرکننده (Cooling System)
  • تهویه مطبوع سالانه یا سیستم دو فصلی گرم و سرد کننده (Heating & Cooling System)

تهویه مطبوع زمستانی یا سیستم تک فصلی گرم کننده (Heating System)

یکی از انواع سیستم‌های تهویه مطبوع، سیستم‌های تهویه هوای گرمایشی هستند. این سیستم‌ها خود شامل چندین نوع مختلف می‌شوند. اما به طور کلی، سه روش اصلی برای گرمایش در سیستم‌های تهویه مطبوع تمام هوا وجود دارد.

1. تهویه هوای گرمایشی با ایجاد بخار داغ، که این بخار داغ در دیگ بخار موتورخانه ایجاد می شود.

۲ . تهویه هوای گرمایشی با ایجاد آب گرم، که آب گرم در دستگاه بویلر یا پکیج گازسوز ایجاد می شود.

۳ . تهویه هوای گرمایشی الکتریکی، که در آن نیز برای تبادل حرارت از اختلاف درجه حرارت بین کویل گرمایش و هوا استفاده می شود.

یکی از رایج‌ترین سیستم‌های تهویه هوای گرمایشی، کوره‌ها یا بویلرها هستند. در این سیستم‌ها، هوا توسط یک مشعل گازسوز یا گازوئیل‌سوز گرم می‌شود و سپس از طریق کانال‌ها به داخل محیط‌های مسکونی، تجاری یا صنعتی منتقل می‌گردد. مشعل‌های استفاده شده در این بویلرها می‌توانند اتمسفریک، فن‌دار، گازی، دوگانه‌سوز و غیره باشند.

نوع دیگری از سیستم‌های گرمایشی وجود دارد که در کف محیط نصب می‌شود و به همین دلیل به آن‌ها سیستم گرمایش از کف می‌گویند.

سیستم

 

تهویه مطبوع تابستانی یا سیستم تک فصلی سرکننده (Cooling System)

از مهم‌ترین سیستم‌های تهویه هوا، سیستم‌های سرمایشی هستند. این سیستم‌ها دمای بالای محیط را پایین آورده و شرایط رطوبت و دما را به حالت ایده‌آل می‌رسانند. سیستم‌های سرمایشی شامل کولر آبی که بر اساس سیستم تبخیری کار می‌کند، فن‌های خنک‌کننده که با چرخش هوا عمل می‌کنند، و نوعی کولر گازی که تنها برای سرمایش استفاده می‌شود و بر اساس سیستم تبریدی کار می‌کند، می‌باشند.

تهویه مطبوع سالانه یا سیستم دو فصلی گرم و سرد کننده (Heating & Cooling System)

یکی از پرکاربردترین سیستم‌های تهویه هوا، دستگاه‌هایی هستند که توانایی ایجاد سرمایش، گرمایش و تصفیه هوا را به‌طور همزمان دارند. این سیستم‌ها به‌ویژه در محیط‌های صنعتی بزرگ بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند، زیرا کارفرما نیازی به خرید دستگاه‌های جداگانه برای سرمایش، گرمایش و تصفیه هوا ندارد. این سیستم‌ها شامل چیلر تراکمی اسکرو، چیلر تراکمی سانتریفیوژ، چیلر تراکمی اسکرال، فن کویل، ایرواشر، زنت و هواساز هستند. در این سیستم‌ها، دو حالت تابستانی و زمستانی در کنار هم یا به صورت یک سیستم یکپارچه دو فصلی برای تهویه مطبوع ساختمان استفاده می‌شود.

هواساز نیز یکی دیگر از سیستم‌های دو فصلی است که شامل یک جعبه بزرگ با قسمت‌های مختلف می‌باشد و وظیفه حفظ کیفیت هوا را از طریق فیلتراسیون، سرمایش، گرمایش، رطوبت‌زنی و رطوبت‌گیری، بازیافت انرژی و تغییرات فشار بر عهده دارد. این سیستم می‌تواند به چیلر یا کندانسینگ یونیت متصل شود.

همچنین، کولر گازی اسپلیت نیز وجود دارد که دو فصلی است و به دلیل استفاده از سیستم تبریدی، قابلیت ایجاد سرمایش و گرمایش را دارد.

نکات مهم، حین خرید دستگاه تهویه هوا که باید بدانی

یکی از پرکاربردترین سیستم‌های تهویه هوا، دستگاه‌هایی هستند که توانایی ایجاد سرمایش، گرمایش و تصفیه هوا را به‌طور همزمان دارند. این سیستم‌ها به‌ویژه در محیط‌های صنعتی بزرگ بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند، زیرا کارفرما نیازی به خرید دستگاه‌های جداگانه برای سرمایش، گرمایش و تصفیه هوا ندارد. این سیستم‌ها شامل چیلر تراکمی اسکرو، چیلر تراکمی سانتریفیوژ، چیلر تراکمی اسکرال، فن کویل، ایرواشر، زنت و هواساز هستند. در این سیستم‌ها، دو حالت تابستانی و زمستانی در کنار هم یا به صورت یک سیستم یکپارچه دو فصلی برای تهویه مطبوع ساختمان استفاده می‌شود.

هواساز نیز یکی دیگر از سیستم‌های دو فصلی است که شامل یک جعبه بزرگ با قسمت‌های مختلف می‌باشد و وظیفه حفظ کیفیت هوا را از طریق فیلتراسیون، سرمایش، گرمایش، رطوبت‌زنی و رطوبت‌گیری، بازیافت انرژی و تغییرات فشار بر عهده دارد. این سیستم می‌تواند به چیلر یا کندانسینگ یونیت متصل شود.

همچنین، کولر گازی اسپلیت نیز وجود دارد که دو فصلی است و به دلیل استفاده از سیستم تبریدی، قابلیت ایجاد سرمایش و گرمایش را دارد.

اگر در مناطق گرم و خشک زندگی می‌کنید، بهتر است از سیستم‌های تبریدی مانند کولرهای گازی استفاده نکنید. این سیستم‌ها رطوبت هوا را به شدت کاهش می‌دهند و می‌توانند برای افراد حاضر در محیط مشکلاتی ایجاد کنند. به طور کلی، برای مناطق گرم و خشک، سیستم‌های تبخیری و برای مناطق مرطوب مانند جنوب و شمال ایران، سیستم‌های تبریدی پیشنهاد می‌شوند.

دریچه رفت و برگشت هوا سیستم‌های تهویه مطبوع

برخی سیستم‌های تهویه مطبوع به کانال‌کشی نیاز دارند. هدف اصلی این کانال‌ها، انتقال و توزیع مناسب هوای سرد یا گرم به محیط موردنظر است. اما در کنار کانال تهویه، انتهای کانال‌ها نیز نیاز به نصب دریچه دارند. دریچه‌های هوا به چند دسته تقسیم می‌شوند. برای مثال:

  • دریچه‌های رفت برای دمیدن هوا به محیط
  • دریچه‌های برگشت برای مکش هوا به سمت دستگاه
  • دریچه‌های بازدید که برای دسترسی به نصب، بازدید و تعمیر و نگهداری دستگاه‌ها استفاده می‌شوند.

انواع مختلفی از دریچه‌های رفت، برگشت و بازدید وجود دارند که هرکدام متناسب با محل نصب و از نظر طراحی و کارایی مکانیکی با یکدیگر متفاوت هستند. ابعاد دریچه‌ها با توجه به ابعاد محل نصب متفاوت است، بنابراین خرید دریچه معمولاً به صورت سفارشی انجام می‌شود و زمان تحویل دریچه‌ها معمولاً بین یک تا دو هفته است.

سیستم

معرفی انواع دریچه رفت و برگشت هوا سیستم‌های تهویه مطبوع

دریچه‌ها به دلیل محل نصب، نوع استفاده، طراحی ظاهری و ویژگی‌های مکانیکی متفاوت هستند. در زیر، چند نوع دریچه معمول که در پروژه‌های مسکونی، اداری و تجاری استفاده می‌شوند، معرفی شده است.

دریچه دیواری

دریچه‌های دیواری بر روی دیوار یا سقف کاذب نصب می‌شوند و معمولا در پروژه‌های مسکونی و اداری استفاده می‌شوند. این دریچه‌ها باد را به طرف داخل اتاق پرتاب می‌کنند و طول پرتاب باد آنها نسبتا بلند است و معمولاً 2/3 طول اتاق را شامل می‌شود. این دریچه‌ها شامل انواع مختلفی از دریچه‌های ایرفویلی یا لنزی، دریچه‌های خطی صفر، پانزده و سی درجه و دریچه‌های خطی اسلوت می‌شوند.

دریچه سقفی چهارگوش و گرد

دریچه‌های سقفی روی سقف نصب می‌شوند. این دریچه‌ها برای فضاهایی مناسب هستند که ارتفاع آنها کمتر از 3/5 متر نیست. دریچه‌های چهارگوش مختلفی دارند که شامل دریچه‌های سقفی یک طرفه، دو طرفه، سه طرفه و چهارطرفه هستند. این دریچه‌ها برای مکان‌های مختلف و با توجه به نیازهای نصب، انتخاب می‌شوند.

دریچه‌های گرد نیز به دو دسته برجسته و تخت تقسیم می‌شوند که در مصارف اداری و تجاری از آنها استفاده می‌گردد.

هر دو نوع این دریچه‌ها به نام دریچه‌های آرمسترانگ یا دریچه تایلی نیز تولید می‌شوند. این دریچه‌ها برای تایل‌های سقف کاذب در ابعاد 60*60 سانتی‌متر ساخته می‌شوند. زیبایی و طراحی دکوراتیو آنها باعث شده تا در محیط‌های مختلف مانند خانه، دفتر، رستوران و هتل‌ها استفاده شوند.

دریچه جت نازل

دریچه‌های جت نازل هوا را با سرعت بالا پرتاب می‌کنند. این نوع دریچه‌ها در مکان‌هایی مثل صنایع، تالارها، سالن‌ها و ورزشگاه‌ها که سقف شان بالای 4 متر است، استفاده می‌شود. آنها معمولا در داخل سقف، دیوار یا کانال‌های باز نصب می‌شوند. این دریچه‌ها هوا را به طور متمرکز دمیده ولی می‌توانند در تمام جهات تنظیم شوند.

دریچه‌های جت اسپات و جت دیفیوزر هم جزو دریچه‌هایی هستند که هوا را به فاصله‌های بلند پرتاب می‌کنند.

دریچه‌های دیفیوزر گردابی یا خورشیدی

دریچه‌های دیفیوزر گردابی یا خورشیدی برای ایجاد جریان هوایی مخلوط و ایجاد ترکیب کاملی از هوا به کار می‌روند. این دریچه‌ها باعث حذف تفاوت‌های دمایی در اتاق می‌شوند و بالاترین حد اختلاط هوا را فراهم می‌کنند. در محیط‌هایی که لازم است ذرات به سرعت از فضا خارج شوند، مثل اتاق‌های تمیز، نصب این دریچه‌ها و دریچه‌های برگشت باید به طور دقیق در نظر گرفته شود تا فاصله کمترین ممکنی داشته باشند.

این نوع دریچه‌ها بیشتر در مکان‌هایی مانند اتاق‌های تمیز در شرکت‌های داروسازی، آزمایشگاه‌ها و کارخانه‌های تولید مواد غذایی استفاده می‌شود. این دریچه‌ها هوا را به شکل گردابی منتشر می‌کنند و برای استفاده در ارتفاع سقف تا 4 متر مناسب هستند.

دریچه‌های برگشت

برای ارسال هوا به دستگاه تهویه مطبوع که در پروژه نصب شده، از دریچه‌های برگشت استفاده می‌شود. این دریچه‌ها می‌توانند بر روی دیوار، پیشانی سقف کاذب یا حتی روی سقف نصب شوند. در طراحی این دریچه‌ها تلاش شده است که افت فشار در زمان خروج هوا بسیار کم باشد.

دریچه‌هایی مانند دریچه برگشت پره z و دریچه‌های چهارگوش یا گرد سبد تخم مرغی (یا مشبک) از جمله دریچه‌های پرکاربرد برای انتقال هوا به داخل محیط‌های مسکونی، اداری و تجاری هستند.

دریچه بازدید داکت اسپلیت (یا دریچه‌های زیرفن کوئلی)

در هرجایی که از دستگاه‌هایی مانند فن کوئل یا داکت اسپلیت استفاده می‌شود، دریچه‌های بازدید حیاتی هستند. این دریچه‌ها به دسترسی آسان برای نصب، بازدید، و خدمات تعمیر و نگهداری دستگاه‌ها کمک می‌کنند. دریچه‌های بازدید داکت اسپلیت معمولاً دارای شبکه‌هایی هستند که اجازه بازگشت هوا به دستگاه را می‌دهند. این دریچه‌ها به شکل‌ها و طرح‌های مختلفی تولید می‌شوند که در ادامه چند نمونه از آنها ذکر شده است.

  • دریچه بازدید گل سقفی وزنه‌ای
  • دریچه بازدید گل سقفی لولایی
  • دریچه بازدید سبد تخم مرغی
  • دریچه بازدید گریل دار
  • دریچه بازدید با دریچه خطی سی درجه

ضرورت استفاده از دریچه های تامین هوا

استفاده از پنجره‌های دوجداره به کاهش مصرف انرژی کمک می‌کند. اما این پنجره‌ها ممکن است اکسیژن کافی برای سوختن گاز در دستگاه‌های گرمایشی فراهم نکنند. برای اینکه گاز به درستی سوخته و حرارت تولید شود، نیاز به مثلث آتش است که شامل حرارت، سوخت و اکسیژن است. وقتی پنجره دوجداره استفاده می‌شود، اکسیژن به دستگاه گرمایشی نمی‌رسد و باعث می‌شود دستگاه به صورت خودکار خاموش شود.

استفاده از پنجره‌های دوجداره ممکن است باعث نفوذ ناکارآمد گازها به داخل خانه شود، که ممکن است باعث گرفتگی اعضای خانواده شود. با استفاده از دریچه‌های تامین هوا، می‌توانید بهترین تهویه را بدست آورید و از انتقال مناسب اکسیژن به داخل خانه اطمینان حاصل کنید. اگر شعله دستگاه‌هایی همچون بخاری از رنگ آبی به زرد تغییر کرد، احتمالاً مقدار کافی اکسیژن در محل مربوطه وجود ندارد. در این صورت، بهتر است سریعاً از دریچه‌های تامین هوا استفاده کنید.

جنس مورد استفاده برای ساخت این دریچه ها چه چیزی است؟

برای ساخت دریچه‌های تامین هوا، از مواد با کیفیت بالا استفاده می‌شود. امروزه، بیشترین دریچه‌ها از آلومینیوم ساخته می‌شوند. آلومینیوم یکی از مواد مقاوم صنعتی است که مقاومت خوبی در برابر فرسودگی و زنگ زدگی به ویژه ناشی از رطوبت دارد.

برای رنگ‌آمیزی این محصولات، از رنگ الکترو استاتیک استفاده می‌شود. این نوع رنگ‌گذاری باعث می‌شود که هیچ گونه گرد و غبار و آلودگی خاصی بر روی دریچه‌ها باقی نماند. استفاده از این نوع رنگ‌گذاری یکی از مزایای اصلی دریچه‌های تامین هواست.

آیا آب باران به این دریچه ها وارد می شود؟

دریچه‌های تهویه هوا به طراحی خاصی دارند که جلوگیری می‌کند هیچ مایعاتی مانند باران و برف وارد آنها نشود. این اثر به دلیل وجود گریل‌هایی با زاویه 45 درجه است. وقتی باران با این گریل‌ها برخورد می‌کند، به شکل زاویه دار از آنها سقوط می‌کند و به هیچ وجه نمی‌تواند وارد دریچه شود.

پشت بدنه اصلی دریچه‌ها یک مش شبیه توری وجود دارد. این مش به جلوگیری از ورود حشرات و هر نوع جانور دیگری به دریچه کمک می‌کند.

به دلیل این ویژگی‌ها، افراد می‌توانند اطمینان داشته باشند که هیچ باران، برف یا حشراتی وارد ساختمان خود نمی‌شود. امروزه، استفاده از دریچه‌های تهویه هوا در تمام ساختمان‌ها ضروری شده است.

انواع دریچه تامین هوا

دریچه‌های تهویه هوا در انواع مختلفی ساخته می‌شوند، هر کدام ویژگی‌های خود را دارند. برخی از معروف‌ترین انواع آنها شامل موارد زیر هستند:

دریچه‌های تهویه هوا در انواع مختلفی ساخته می‌شوند، که هر کدام وظیفه‌های مختلفی را انجام می‌دهند:

  • دریچه‌های دیواری: این دریچه‌ها در دیوار نصب می‌شوند و برای تهویه فضاهای داخلی ساختمان استفاده می‌شوند.
  • دریچه‌های سقفی: این نوع دریچه‌ها در سقف نصب می‌شوند و برای تهویه هوای فضاهای زیر سقف مانند زیرزمین و پارکینگ استفاده می‌شوند.
  • دریچه‌های تهویه مطبوع: این دریچه‌ها در سیستم‌های تهویه مطبوع نصب می‌شوند و برای تهویه هوای تازه در فضاهای داخلی استفاده می‌شوند.
  • دریچه‌های هواکش: این نوع دریچه‌ها برای کشیدن هوا به سمت دستگاه‌های تهویه مطبوع استفاده می‌شوند.

مزایا و معایب دریچه تامین هوا

دریچه های تامین هوا مزایای بسیاری دارند که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

این دریچه‌های تهویه هوا به اهداف مختلفی کمک می‌کنند:

  • تأمین هوای تازه و اکسیژن برای افراد.
  • کاهش آلودگی هوای داخلی.
  • بهبود کیفیت خواب.
  • افزایش بهره‌وری کارکنان.
  • کاهش هزینه‌های تعمیر و نگهداری ساختمان.

از جمله معایب دریچه های تامین هوا می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کاهش دمای محیط در زمستان
  • ورود گرد و غبار و حشرات به داخل محیط
  • افزایش هزینه های نصب و نگهداری

نحوه نصب دریچه تامین هوا

نحوه نصب دریچه های تامین هوا بسته به نوع دریچه و محل نصب آن متفاوت است. به طور کلی، برای نصب دریچه های تامین هوا مراحل زیر را باید طی کرد

  1. اولا، جایی که دریچه باید نصب شود را پیدا کنید.
  2. سپس، اندازه دریچه را با محل نصب آن مطابقت دهید.
  3. دریچه را در محل نصب قرار دهید.
  4. سرانجام، با استفاده از پیچ یا بست، دریچه را به محل نصب آن محکم کنید.

نکات مهم در انتخاب دریچه تامین هوا

برای انتخاب دریچه تامین هوا باید به موارد زیر توجه کنید:

  1. نوع کاربری: دریچه‌های تامین هوا برای استفاده در مکان‌ها و کاربری‌های مختلفی ساخته می‌شوند، پس قبل از خرید باید نوع کاربری خود را مشخص کنید.
  2. ابعاد: اندازه دریچه باید با محل نصب آن همخوانی داشته باشد.
  3. جنس ساخت: دریچه‌های تامین هوا از مواد مختلفی مانند فلز، پلاستیک و چوب ساخته می‌شوند. جنس دریچه باید با شرایط محیطی مطابقت داشته باشد.

 

این مقاله چقدر براتون مفید بود؟

میانگین امتیاز ثبت شده / 5.

نظری تاکنون برای این مقاله ثبت نشده ، شما اولین نفری باشید که نظر خود را در این رابطه ثبت میکنند.

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

آتش نشانی

نقش مجری سیستم های اعلام حریق در ایمنی شهری

زمان تقریبی مطالعه این مقاله : 5 دقیقه فهرست محتوا1 تعریف مجری سیستم‌های اعلام حریق2 اهمیت ایمنی شهری3 وظایف و...

ادامه مطلب
سرویس و نگهداری

سرویس و نگهداری دوره ای سیستم های اطفا حریق;مسئولیت های مجری

زمان تقریبی مطالعه این مقاله : 8 دقیقه فهرست محتوا1 سرویس و نگهداری1.1 کنترل پنل اعلام حریق1.2 دتکتور اعلام حریق1.3...

ادامه مطلب

شما هم میتوانید نظری در مورد این مقاله بدهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *